Beach Bungalow (Aureus Concept)

Designed as a concept project for a 14 metre wide, 450m2 block at the Aureus Estate - Skennars Head, this fresh and bright home features a large private courtyard that fills the home's centre with beautiful North Eastern light. With styling on classic beach cottage lines, the home has a highly functional layout and all modern expectations. The basis for this concept home was to solve the problem of a difficult orientation of North to the street, requiring an unconventional design approach. The home wraps around from front to back, providing a high measure of privacy and 2 light filled living areas bathed in Winter sun. The front portion of the home is a retreat in itself, with a bedroom, lounge and bathroom all positioned well away from the rest of the home, yet still closely connected if needed via the central courtyard. The garage has two options for access - one through the front section of the home and a second via the courtyard, leaving the front rooms undisturbed. Coming home from the beach is a simple process of showering beside the garage and then slipping into the home via a multitude of bedroom and living area doors which open onto the protected, private couryard. The kitchen has a commanding view over the dining, living, alfresco and courtyard areas and is accented perfectly by a Butler's Pantry and separate Laundry located discreetly close by. The home is compatible with both the Greenfield Housing Code and the Ballina Shire Council Development Control Plan (subject of course to DAP and council approvals).

↑ Facade with fusion of modern and traditional styles
↑ Featuring a wide and welcoming porch with recycled timber posts.
↑ Winter sun in the front lounge room
↑ Bedroom 4 / Guest / Study with access to central courtyard
↑ Entry area with shelves in niche
↑ Large study nook overlooking couryard
↑ Built-in daybed with views to courtyard
↑ Main living area adjacent kitchen and dining featuring raked ceilings and recessed shelving.
↑ Shelving provides a convenient way to store books and decor
↑ Winter morning sun in living and dining area
↑ Integrated kitchen, living and dining areas. Note butler's pantry and laundry to left.
↑ Generous sized bedroom 3
↑ Large bedroom 2 (4.0 x 3.0m)
↑ Butler's Pantry with recycled timber shelving
↑ Iconic kitchen design makes for easy entertaining
↑ View from kitchen - overlooking private courtyard
↑ Well appointed ensuite with double vanity and shuttered window
↑ Well positioned Master Bedroom has access to courtyard and living areas. A walk in robe is used to access the ensuite to right.
↑ Master Bedroom with sight and access to courtyard
↑ A north facing alfresco area adjoins seamlessly to large courtyard space.
↑ Spacious and private courtyard retreat area for entertaining and relaxing
↑ A large 5 metre wide bifold door blurs the lines between indoor and outdoor space and creates a significantly larger entertaining area.
↑ East facing windows to daybed (left) and study nook (right)
↑ Open space in courtyard
↑ Looking North towards back of garage and bedroom 4. Garage features convenient access via courtyard to rear part of home.